Taina Sfintei Spovedanii în Săptămâna Patimilor 2024

Taina Sfintei Spovedanii în Săptămâna Patimilor 2024

Îndreptar de spovedanie – Mărturisirea păcatelor
(prelucrare după un îndreptar de spovedanie editat de Sihăstria Putnei)

Având în față această listă de greșeli, ne putem face un amănunțit examen de conștiință. Astfel, putem descoperi mai ales păcatele ascunse, pe care le-am făcut și nu știam ca sunt păcate sau nu ne-am dat seama că păcătuim.
Cel mai simplu și mai sigur este să luați ceva de scris și o hârtie și, pe măsură ce citiți păcatele, notați pe hârtie pe cele pe care le-ați făcut. Notați-le nu exact cum sunt în listă, ci cum s-au întâmplat în viața dumneavoastră. Să nu credeți că le veți ține minte pe toate. Veți avea neplăcută surpriza să constatați că la Spovedanie, sub epitrahilul preotului duhovnic, nu vă veți mai aminti mare lucru.
Dacă veți avea hârtia cu dumneavoastră la Spovedanie, veți fi sigur că astfel nu rămâne nimic nemărturisit din cauza uitării. Totuși nu trebuie prezentate preotului păcatele pe larg cum sunt scrise aici, ci cât mai pe scurt. La acestea folosește lista de păcate.
Atenție! La Spovedanie se mărturisesc păcatele care s-au mai întâmplat de când v-ați mărturisit ultima data și cele care au rămas nemărturisite (fie le-ați uitat, fie nu ați știut ca sunt păcate și intre timp ați aflat).
Păcatele deja mărturisite nu se mai repeta. De asemenea, nu se povestesc împrejurările în care s-au petrecut păcatele. Nu au decât foarte rar importanță și aceste povești nu vor face decât sa consume din timpul de mărturisire al altor creștini si să împovăreze pe preotul duhovnic. Eventualele explicații vă vor fi cerute de duhovnic.
De asemenea, dacă nu sunteți hotărât (hotărâtă) să spuneți tot din diferite motive, mai bine nu vă mărturisiți, pentru ca nicidecum nu vi se vor ierta cele mărturisite, ci se zice chiar că se vor dubla.
De ce ne este rușine de preot să mărturisim păcatele? Oare nu este si el om ca si noi? De ce oare n-am avut aceasta rușine atunci când am făcut păcatul?
Cele mai importante in privința Spovedaniei sunt condițiile iertării păcatelor mărturisite:
– părerea de rău pentru aceste păcate;
– hotărârea de a nu le mai repeta;
– mărturisirea sa fie sinceră și completă;
– preotul duhovnic să dea dezlegarea păcatelor;
– împlinirea canonului (eponimiei) primit de la duhovnic.
Preotul duhovnic la care ne mărturisim se alege. Așa cum căutam pentru bolile noastre cel mai iscusit doctor, tot așa trebuie și pentru păcatele noastre să căutam cel mai iscusit duhovnic. Nu trebuie să schimbam duhovnicul decât pentru motive întemeiate (ne-am mutat noi sau s-a mutat preotul, a murit preotul, este stăpânit de păcate mari, nu putem comunica cum ne-am dori cu el etc.). Cu cât el ne cunoaște mai bine, cu atât ne poate sfătui mai bine.
Trebuie sa spunem lui Dumnezeu, sub epitrahilul preotului:
· când ne-am spovedit ultima dată;
· dacă atunci am spus toate păcatele;
· dacă am primit vreun canon;
· dacă am primit dezlegare la Sfânta Împărtășanie.

POST BINECUVÂNTAT ȘI CU FOLOS DUHOVNICESC !
Postul Sfintelor Paști să vă aducă tuturor bucuria Învierii lui Hristos!

Vă rugăm să accesați pentru alte detalii, site-ul bisericii la adresa www.nmden.org și pagina de facebook www.facebook.com/parohiaeforienord2!

Unde se află Biserica Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord