Despre noi

Despre noi

Şi el a dat pe unii apostoli, pe alții prooroci, pe alții evangheliști, pe alții păstori şi învățători, spre desăvârșirea sfinților, la lucrul slujirii, la zidirea trupului lui Hristos, până vom ajunge toți la unitatea credinței şi a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la starea bărbatului desăvârșit, la măsura vârstei deplinătății lui Hristos.

Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Efeseni 4, 11-13
Slujirea în viața bisericii

Viziune

Suntem o biserică ortodoxă care prin binecuvântarea și grija IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se manifestă și rămâne mereu vie prin membrii săi şi relevantă prin faptele sale, pentru comunitatea locală din Eforie Nord, dar și pentru cei care formează „enoria din țară și diaspora” care își află vara în locașul sfânt, liniștea duhovnicească.

Considerăm că păstrarea nealterată a credinței noastre ortodoxe în viitor se poate realiza prin formarea unei generații noi duhovnicești de tineri, mădulare vii în Trupul lui Hristos. Prin propovăduirea Cuvântului și prin lucrarea Sfântului Duh în slujirea Sfintelor Taine, descoperim dumnezeirea întrupată în Hristos și împlinim valoarea persoanei umane, care decurge din creația omului după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Misiune

Ne preocupă păstrarea și înnobilarea credinței creștin ortodoxe, promovarea valorilor religios-morale, armonia dintre semeni, colaborarea în sprijinul comunității cu autoritățile locale, ajutorarea și sprijinirea celor în boli sau necazuri. Înainte de orice, credem și mărturisim că scopul principal al Bisericii lui Hristos este mântuirea omului prin lucrarea Sfântului Duh, în numele Sfintei Treimi.

Lucrarea de îmbisericire ce implică cunoașterea, trăirea și mărturisirea credinței ortodoxe, se realizează prin slujirea preoțească, prin harul nevăzut al Sfântului Duh, scopul fiind mântuirea şi sfințirea credincioșilor.

Credința fără fapte este moartă (Iacov 2, 15-26) și de aceea o altă misiune a bisericii este activitatea social–filantropică săvârșită pentru oameni în spiritul învățăturii creștine.

Misiunea Bisericii Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord

Valori

Credința în Dumnezeu, mărturisirea adevărului creștin și a ortodoxiei, slujirea Sfintelor Taine și predicarea Cuvântului, libertatea, iubirea de neam și respectul față de strămoși și eroi, cultura, educația, iubirea de frumos, sănătatea trupului și curăția sufletului, ajutorarea celor în nevoi.

IPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului

Locație

Biserica Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord este situată pe strada Republicii nr.55 . Este un locaș de cult ortodox construit în anii ce au urmat Revoluției din 1989. Frumusețea locașului de cult, poziționarea bisericii în apropierea centrului localității, slujbele săvârșite, îndeamnă pe localnici dar și turiștii, la rugăciune și căutarea lui Hristos. Locașul de cult ortodox  aparține Parohiei Eforie Nord II, din cadrul Arhiepiscopia Tomisului,  Protopopiatul Callatis Mangalia

Lângă biserică, în curtea Parohiei Eforiei Nord 2, se află și celelalte două locații importante pentru comunitatea noastră, Capela Mortuară și Foișorul de Lemn folosit pentru slujiri în aer liber. Accesând link-urile de mai jos, veți putea vedea și accesa locațiile prin aplicațiile de navigație și trafic în timp real:

Locație Biserica Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord, B-dul Republicii 55

Toate detaliile legate de modul în care puteți ajunge la biserică, vecinii noștri, parcarea și mijloacele de transport în comun le găsiți la pagina: UNDE NE GĂSIȚI ?

Preoții Bisericii

Prin binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului și în conformitate cu rânduielile Biserici Ortodoxe Române în prezent, la Parohia Eforie Nord 2, activează ca preoți slujitori activi P.C. Preot Paroh Dr. Lucian Costea , P.C. Pr. Valentin Șoimaru. Celor doi se alătură ca preot îmbisericit pensionar P.C. Preot Vasile Costea.

Preoți slujitori la Parohia Eforie Nord II, Biserica Nașterea Maicii Domnului

Pr. Paroh Dr. Costea Lucian (din 1 martie 2014) – tel. +40 722 456 983 . Prin plecarea la Parohia Nașterea Maicii Domnului din Constanța (zona Far) a preotului Cojocaru Ciprian, postul rămas liber a fost ocupat prin concurs de Costea Lucian, preot paroh la Parohia Eforie Sud I, Biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul între anii 2005 – 2014. Cu binecuvântarea IPS TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, între anii 2014-2015, prin buna conlucrare cu autoritățile locale și primarul de atunci al orașului Ovidiu Brăiloiu, cu părintele conslujitor Elama Silviu Marius, cu credincioșii din localitate și a unor sponsori, prieteni ai bisericii din țară (Paul și Daniela Ailincăi – Firma ZENITH, ColonHelp din Piatra Neamț; Ionut și Adriana Mateescu – Firma Mation din Constanța) s-a reușit finalizarea termoizolației, decorarea cu vopsea decorativă siliconată a exteriorului, refacerea anexelor, iluminatul exterior al clădirii, izolarea geamurilor de la turla pentru împiedicarea ploii, revopsirea acoperișului și dotarea bisericii cu o nouă stație de amplificare profesională marca Audiora.

Anvelopare termică și tencuială decorativă 2014 – Biserica Nașterea Maicii Domnului Eforie Nord

Deasemenea, s-a ridicat un foișor din lemn masiv. Pentru activitatea desfășurată preotul paroh Lucian Costea (doctor în teologie biblică și istorie contemporană) a primit la hramul bisericii în 2015 din partea I.P.S. TEODOSIE, titlul de iconom stavrofor.

Hramul Bisericii Nașterea Maicii Domnului – septembrie 2015

Prin grija d-lui Florin Vârlan din București, în vara anului 2016, lăcașul de cult a fost înzestrat cu trei noi aparate de aer condiționat pentru zilele toride de vară. La sfârșitul anului 2016, prin implicarea ctitorului principal Florentin Leica s-a înlocuit coșul centralei termice iar în mai 2017 s-a refăcut intrarea în biserică prin placarea cu dale de granit. Tot în anul 2017, biserica a primit ca donație din partea familiei doamnei Hilda Mihalcea mai multe obiecte de cult deosebite: chivot, sfinte cruci, epitaf , sfeșnice. În vara anului 2018, prin efortul financiar al doamnei Hilda Mihalcea dar și a altor enoriașe s-au achiziționat covoare noi ornamentale și mochete în stil bizantin care înfrumusețează biserica la sărbătorile mari și în sezonul rece.

De asemenea, în primăvara anului 2019 s-a terminat un proiect mai vechi – înlocuirea acoperișului cu tablă nouă, jgheaburi și burlane, la biserică, capelă și celelalte anexe ale bisericii, proiect demarat și definitivat prin efortul financiar integral al ctitorului bisericii, Florentin Leica, masa și cazarea fiind asigurate de credincioși din parohia noastră.

Schimbare acoperiș biserică prin grija ctitorului Florentin Leica

În anul 2021, prin grija familiei Leica Florentin s-a schimbat instalația de termoficare a bisericii, s-au schimbat țevile în totalitate, s-au adăugat calorifere și o centrală în condensare Ariston de 45KW (investiție de 23000 de lei). Prin osteneala credincioșilor parohiei și a oaspeților care ne vizitează vara, s-a plătit branșamentul la gaz și conectarea propriu-zisă la centrala nouă pe gaz și s-a schimbat aerul condiționat din Sf. Altar cu un aparat nou de 32000 BTU, dotat și cu pompă de căldură.

Preot Șoimaru Valentin (din 1 mai 2020) – tel. +40 761 682 406  S-a născut în orașul Buzău, la data de 31.07.1987. A absolvit primele opt clase la Buzău, cursurile liceale la Seminarul Teologic din Brașov și este licențiat din 2011 al Facultății de Teologie Pastorală din Constanța. La data de 9 decembrie 2012 este hirotonit preot pe seama parohiei Viile, Protoieria Altinum – Băneasa. Pe 31 iulie 2018, este transferat ca preot paroh la parohia Sfântul Efrem cel Nou din Agigea iar de aici pe 1 mai 2020 pe seama Parohiei Eforie Nord II, Biserica Nașterea Maicii Domnului.

P.C. Preot Valentin Șoimaru

Preot Vasile Costea – preot pensionar îmbisericit (din august 2020) s-a născut în localitatea Rariștea, județul Constanța în data de 2 noiembrie 1949. La începutul anilor 60, alături de părinți s-a mutat la Eforie Nord, tatăl părintelui fiind cântărețul vrednicului de pomenire preot Stănei. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Buzău (1964-1969) și a obținut în 1973, licența în teologie la Institutul Teologic de Grad Universitar din București. În anul 1974, este hirotonit preot de IPS ANTIM, Arhiepiscopul Tomisului și Dunării de Jos. În același an, este numit preot paroh pe seama Ciobanu, județul Constanța pe care a păstorit-o neîncetat până la vârsta pensionării, în anul 2020.

În cei 46 de ani, a refăcut biserica cu hramul Sf. Ioan Noul Teolog care la cutremurul din martie1974, a fost grav avariată. După reparațiile structurale, a urmat pictarea lăcașului de cult de către pictorul Nicolae Rădulescu din Constanța, înzestrarea cu strane și în anul 1992 resfințirea de către de I.P.S. LUCIAN, Arhiepiscopul Tomisului. Cu aprobarea I.P.S. TEODOSIE, în data de 21 aprilie 2004 au fost aduse la Parohia Ciobanu, Moaștele Sf. Grigore Decapolitul (sec. VIII) de la Mănăstirea Bistrița – Rm. Vâlcea. 

De numele, P.C. Preot Vasile Costea se leagă și reînființarea Protoieriei Hârșova prin hotărârea Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Tomisului din 28 mai 1994, pe care a condus-o ca protopop, până în anul 2010.

Preot Vasile Costea – imagini Parohia Ciobanu și Eforie Nord II

Pentru alte informații privind personalul și organizarea parohiei vă rugăm să accesați adunarea parohială , consiliul parohial , comitetul parohial , epitropia, preoții slujitori și pagina dedicată preoților și mirenilor ce activează în parohie.

Deasemenea, vă recomandăm să citiți Istoricul Bisericii , Mărturisirea de Credință , La ce să te aștepți ? , Utrenia și Sfânta Liturghie Duminicală , Calendarul slujbelor și al evenimentelor sau articolele din categorie Program Liturgic .

0 comentarii

Lasă un răspuns