Vineri 22 aprilie 2022 (Vinerea cea Mare)
-ora 8:30 -10:30 – Împărtășirea copiilor; Spovedanie şi Împărtășire a credincioșilor.
-ora 11:00 -12:30 – Ceasurile împărătești și Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf. Se aduc flori ce se pun pe Sfântul Epitaf si ofrande de pâine, vin, făină, untdelemn, lumânări de ceară curată sau alte daruri ce vor fi împărțite după slujbă pentru cei adormiți lângă Sfânta Cruce.
-ora 11:00 – 18:00 – trecerea pe sub Sfânta Masă şi pe sub Sfântul Epitaf a copiilor.
-ora 17:00 – 18:00 – Spovedania și după caz împărtășirea credincioșilor care țin post negru.
-ora 17:00 – 21:00 – Aducerea ofrandelor de pâine, vin, făină şi untdelemn pentru Paști şi a făcliilor cu pomelnice de vii şi adormiți pentru noaptea Învierii;
-ora 18:00 – 21:00 – Denia Prohodului. Se aduc pomelnice pentru cei adormiți ce vor fi pomenite la slujba prohodului
Sfânta şi Marea zi de Vineri, Vinerea Neagră, ziua cea mai dureroasă din istoria creștinismului, ziua înfricoșătoarelor Patimi.
Hristos este judecat şi condamnat pe nedrept la moarte. Spre Golgota, purtând crucea cea mântuitoare, cu rănile batjocoririi de către ostași, singur şi părăsit de toți, Hristos înfățișează întregii lumi starea răutății în care se afla aceasta.
Cerul se întunecă, soarele își ascunde fața, neputând să îndure
cumplita suferință, pământul se cutremură pătruns de fiorul înfricoșatelor patimi ale lui Hristos, Maica Sfântă privește copleșită de durere către Fiul ei răpus de răutatea şi păcatele oamenilor, care Îl ocărau până în ultima clipă. Iar Hristos, smerindu-Se şi iubind până în clipa morții, rostește cutremurătoarea rugăciune pentru cei ce-L vrăjmășesc: „Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac.”
În această zi stăm şi noi în fata Crucii lui Hristos împreună cu Sfântul Ioan Evanghelistul şi cu Maica Domnului şi învățăm de la El să iertăm pe vrăjmașii noștri. Învățăm de asemenea să ne încredințăm viaţa noastră în mâinile lui Dumnezeu, căci Hristos, fiind pe cruce, a zis către Dumnezeu: „Părinte, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Învățăm despre măreția pocăinței, după exemplul tâlharului de pe cruce care a zis către Mântuitorul: „Pomenește-mă, Doamne, întru împărăția Ta”, iar Domnul Hristos i-a răspuns: „Adevăr grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în Rai”. Toate acestea pomenindu-le, să cerem de la Dumnezeu ajutor ca să înțelegem cât mai bine cele ce s-au făcut pentru noi şi înțelegându-le, recunoștință noastră să fie cât mai deplină.
Ziua jertfei supreme este numită seacă sau aliturgică, adică nu se săvârșește Sfânta Liturghie, pentru că Însuși Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum, devenind Jertfa cea de-a pururea mântuitoare.
Liturghia cea Mare care se face astăzi este Răstignirea Mântuitorului. Se săvârșește, însă, Slujba scoaterii Sfântului Epitaf din altar şi așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii, moment în care retrăim coborârea de pe Cruce a Mântuitorului şi pregătirea Sfântului Trup pentru înmormântare. Seara, toți credincioșii adunați în jurul Sfântului Epitaf, cântă Denia Prohodului, adică slujba înmormântării Domnului. Cuvintele Prohodului ne transmit (dacă avem urechi de auzit şi inimă de primit) durerea care sfâșie întregul univers la vederea Creatorului său mort.
Deosebit de emoționantă este procesiunea înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf, precedat de Sfânta Cruce şi urmat de cortegiul credincioșilor cu lumânări în mâini. Este o imagine a vestirii morții şi îngropării lui Hristos în întreaga lume, simbolizată de biserică. Îl petrecem pe Hristos în mormânt, așteptând Învierea Sa din morți. Sfântul Epitaf, ca simbol al Trupului Domnului, este așezat apoi în altar, pe sfânta masă, care devine acum mormântul din care va învia Domnul. De aceea, lumina Învierii, din noaptea Sfintelor Paști, este luată de preot de la candela ce se află pe sfânta masă.