Program Liturgic în Săptămâna Luminată și de Paștile Blajinilor 2023

Program Liturgic în Săptămâna Luminată și de Paștile Blajinilor 2023

✝️Program Liturgic în Săptămâna LUMINATĂ și PAȘTILE BLAJINILOR
17 – 24 Aprilie 2023✝️

⛪- Luni, 17 aprilie 2023 – ✝️ A doua zi de Paști

ora 9:00 -12:00 – Canonul pascal și Sf. Liturghie din a doua zi de Paști, Cuvântul de învățătură.

– Marți, 18 aprilie 2023 – ✝️ A treia zi de Paști

ora 9:00 -12:00 – Canonul pascal și Sfânta Liturghie din a treia zi de Paști, Cuvântul de învățătură.

⛪- Vineri, 21 aprilie 2023 – ✝️ Izvorul Tămăduirii

-ora 8:30 – 9:15 Sfințirea Aghiasmei Mici de Izvorul Tămăduirii în foișorul din curtea locașului de cult;
-ora 9:15 – 12:00 – Utrenia și Sfânta Liturghie , Cuvântul de învățătură

⛪- Duminică 23 aprilie 2023 – ✝️Duminica Tomii, Sf. Mare Mc. Gheorghe.

ora 9:00 -12:00 – Utrenia și Sf. Liturghie din Duminica Tomii, prinoase de vii și parastase pentru cei adormiți în Biserică !
-ora 7:00 – 12:00 – Paștile Blajinilor, Pomenirea morților în cimitirul din Eforie Nord;

⛪- Luni 24 aprilie 2023, ✝️ Paștile Blajinilor.

–ora 7:00 – 11:00 Pomenirea morților în cimitirul din Eforie Nord.

Să ne învrednicim în această Săptămână Luminată a ne bucura de Învierea Domnului, prăznuind cum se cuvine Sfintele Paști, Izvorul Tămăduirii, Duminica Tomii, Sf. M. Mc. Gheorghe!
Să nu-i uităm nici pe blajinii noștri, mergând în Duminica Tomii și în Lunea imediat următoare la mormintele adormiților noștri!

Învățături folositoare pentru Săptămâna Patimilor și Săptămâna Luminată

În Miercurea Mare, la Sfântul Maslu (ora 10:00 – 11:30) creștinii aduc la biserică ouă nevopsite, vin, untdelemn, făină, mălai și pâine pentru a fi sfințite. Din acestea, vor pune acasă pentru sănătate în mâncărurile pregătite pentru Sfintele Paști.

În Joia Patimilor, după Sfânta Liturghie (ora 9:30 -11:00) se face pomenirea morților pentru cei adormiți în general și în special pentru cei care au murit de moarte năprasnică sau nepregătiți, fără de lumină.

La Denia de Joi, Denia celor 12 Evanghelii (ora 18:00-20:30) după scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii credincioșii în semn de evlavie fată de Patimile Domnului așează pe Sfânta Cruce prosoape și coroane de flori, iar lângă ea ouă roșii și grâu încolțit simbol al învierii din morți.

La Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf – a punerii în mormânt a Domnului- (ora 11:00-12:30), credincioșii pun pe Sfântul Epitaf flori iar lângă masă ofrande: lumânări de ceară curată, grâu încolțit, fructe, prăjituri de post, pâine, prescuri, vin, sucuri pe care le împart cu lumânare pentru vii sau pentru cei adormiți. Copii și adulții trec pe sub Sfânta Masă de 3 ori simbolizând cele 3 zile cât a stat Iisus Hristos în mormânt. După Prohod, florile de pe Sfântul Epitaf sunt împărțite credincioșilor care le păstrează și le folosesc atunci când sunt bolnavi.

Ca jertfa și canon personal pentru Învierea Domnului, credincioșii aduc la Biserică joi, vineri si sâmbătă dimineața după programul anunțat, făclie împodobită cu prosop si flori, pâine, vin, faină, 7 lumânări și ulei pentru pregătirea Paștilor cu pomelnice de vii si de morți care se vor pomeni în noaptea Învierii. Cei care au morți fără de lumină, nepregătiți sau se roagă pentru sănătate, lasă alături de făclii, pomelnice de 40 zile până la Înălțarea Domnului.

În Noaptea cea Mare a Învierii se aduc prinoase din carne de miel, drob, ouă vopsite, caș, pește, cozonac, pască cu brânză, ce vor fi sfințite după rânduială. Deși mulți creștini se grăbesc după luarea luminii să plece acasă, Postul Paștilor se încheie după Sfânta Liturghie și sfințirea bucatelor și a cărnurilor. Pasca fiind sfințită ca și anafora, se ia pe nemâncate. Fericiți sunt cei care ostenindu-se primesc Sfânta Împărtășanie în Noaptea Învierii. Există obiceiul de a se aduce cocoși, în amintirea cocoșului care a cântat lepădarea Sfântului Apostol Petru.

Cei care doresc să se împărtășească în Noaptea Învierii vor dormi o oră sau două înainte de a veni la Biserică. După ce se vor trezi nu vor mai mânca si nici nu vor bea până la momentul Sfintei Împărtășanii !

De la Înviere până la Duminica Tomii, ușile altarului rămân deschise ca semn al biruinței lui Hristos! În Săptămâna Luminată nu se postește miercurea și vinerea! În miercurile și vinerile de până la Înălțarea Domnului este dezlegare la pește !

În Săptămâna Luminată de la Paști până la Duminica Tomii, nu se fac parastase și pomeni acasă pentru ca bucuria Învierii Domnului să nu fie umbrită de întristare. Totuși, la Sfânta Biserică se aduc pomelnice nu doar pentru cei vii ci și pentru cei adormiți! Ele vor fi pomenite în timpul Sfintei Liturghii.

În Săptămâna Luminată, nu facem colivă obișnuită ci colivă de frupt, adică prinoase din fructe, ouă roșii și din bucatele de sărbătoare, atât pentru cei vii cât si pentru cei morți. 

Din Duminica Învierii până în Joia Înălțării salutarea creștinilor este :
HRISTOS A ÎNVIAT!

Vă rugăm să accesați și restul paginilor site-ului bisericii la adresa www.nmden.org!

Unde se află Biserica Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord