Zăbovind ceva mai mult prin bisericile ortodoxe de la noi, un ochi vigilent poate remarca o anumită separare între viața cotidiană a membrilor unei parohii și viața acestora în Biserică. Oare mirenii au doar o activitate minoră în Biserică ?
Esența constitutivă a Bisericii ca fenomen social, se definește etimologic ca adunare a credincioșilor păstorită de episcopi, preoți și diaconi. Ierarhia harică nu exclude lucrarea membrilor comunităților bisericești ortodoxe. Dimpotrivă, în fiecare parohie activează membrii activi, din rândul cărora se aleg consilierii sau sfătuitorii preotului și membrii comitetului parohial. Sunt aleși de către Adunarea parohială şi ei susțin cu fapta, gândul şi cuvântul întreaga lucrare din comunitatea bisericească. Dintre ei se aleg unul sau doi epitropi care administrează şi se îngrijesc împreună cu preotul, de toate bunurile bisericești. Consilierii trebuie să aibă credință reală şi lucrătoare, să investească timp, putere şi inițiativă. Alături de consilieri, se ostenesc în diverse slujiri misionare, educaționale, sociale, caritative, sau gospodărești, bărbații și femeile din comitetul parohial.
Mai jos, puteți vedea într-un mod unitar preoții, consilierii parohiali, membrii comitetului parohial, epitropii, voluntarii, ostenitorii, ctitorii și nevoitorii bisericii. Vă rugăm să consultați și link-urile privind personalul și organizarea parohiei: adunarea parohială, consiliul parohial, comitetul parohial, epitropia, preoții slujitori etc.