Nice orthodox church, new style, with nice religious paintings inside, clean and nice in a neighborhood not very clean. It is not very different from most of the Romanian Orthodox churces.
thor2705 Ottawa, Canada – Tripadvisor
Biserica este foarte frumoasă, nouă, îngrijită. Are două turnuri frontale, ca doi piloni de sprijin, cumva fac asocierea cu cele două fresce de pe peretele din față reprezentând Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril, reprezentați în mozaic, reprezentări donate de către ctitorul bisericii Leica Florentin, așa cum rezultă din mozaicul Sfântului Arhanghel Gavriil. …..Mi-a plăcut să particip la slujbă, preotul nu s-a supărat că l-am filmat și tocmai când mă pregăteam să ies că mă grăbeam ne-a invitat la mir. N-am putut să refuz. Am luat mir (cu Luca-n brațe).
danaeldreny* – Am fost acolo
Cele mai bune descrieri sunt păstrate în memoria celor care ne vizitează în fiecare vară. Aceste mărturii sunt în general obiective, fiind mărturisite de oameni care nu sunt legați decât sentimental de Biserica Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord. Sunt credincioși care și-au găsit soțul sau soția în biserica noastră, care au amintiri duhovnicești frumoase în locașul de cult sau multă recunoștință pentru binefacerile lui Dumnezeu ce s-au revărsat asupra lor în urma rugăciunilor de la sfintele slujbe. Sunt iarăși persoane care au intrat într-o biserică după ani buni și aici l-au regăsit pe Hristos. Toți aceștia păstrează o legătură de suflet, revin în fiecare vară și uneori chiar vin din țară sau străinătate pentru a se cununa sau boteza copiii.
Desigur, bisericile ortodoxe de pe litoralul Mării Negre sunt comunități speciale. În timpul sezonului estival și într-o măsură mult mai mică în cealaltă perioadă a anului, comunitatea locală se întrepătrunde cu creștinii ortodocși veniți din țară, din diaspora, ba chiar și cu cetățeni de altă naționalitate sau confesiune care lucrează în zona portuară sau în industria hotelieră.
De multe ori, avem sentimentul că la Sfintele Liturghii săvârșite vara, se adună într-un mod miraculos toată România ortodoxă cu toate obiceiurile, tradițiile zonale, cu strădaniile personale dar cu aceeași credință puternică în Mântuitorul Iisus Hristos și nădejde la Maica Domnului.
LOCAȚIE
Biserica Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord se află foarte aproape de centrul stațiunii Eforie Nord, pe Bulevardul (Strada) Republicii nr. 55. Lângă biserică, în curtea Parohiei Eforiei Nord 2, se află și celelalte două locații importante pentru comunitatea noastră, Capela Mortuară și Foișorul de Lemn pentru slujiri în aer liber. Accesând link-urile de mai jos, veți putea vedea și accesa locațiile prin aplicațiile de navigație și trafic în timp real:
- Biserica Ortodoxă Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord: link WAZE
- Biserica Nașterea Maicii Domnului Eforie Nord : link Google Maps
- Capela mortuară din curtea Bisericii Nașterea Maicii Domnului : link Google Maps
- Foișorul de lemn din curtea Bisericii Nașterea Maicii Domnului : link Google Maps
Mai multe detalii aflați aici ! (unde ne găsiți?)
Programul Liturgic
Slujirea liturgică în cadrul Bisericii Ortodoxe trebuie să răspundă câtorva aspecte esențiale: 1.cultul divin trebuie să fie mediul în care credincioșii pot să-L găsească pe Dumnezeu. 2.Slujirea liturgică să fie înțeleasă și trăită prin participarea la sfintele slujbe, prin spovedanie și împărtășania cu Însuși Trupul și Sângele Domnului. 3.Prin cateheză, credincioșii noștri vor putea să se roage corect și cu folos pentru viața lor spirituală.
Între problemele de mare actualitate care îi preocupă pe teologii ortodocși, este și aceea a înnoirii cultului sau mai bine zis a adaptării lui, la cerințele lumii contemporane. Credincioșii care frecventează mai rar biserica, susțin de multe ori că timpul este foarte prețios, în timp ce slujbele sunt lungi și obositoare. În sprijinul acestor afirmații, se aduc comparații cu alte confesiuni, uitând-se esențialul că Biserica Ortodoxă este unica confesiune creștină care a păstrat, între formele sale de expresie, rituri, ceremonii, imne si rugăciuni de o venerabila vechime, toate provenind din cultul bisericii primelor secole creștine.
Se uită adesea faptul, că Sfânta Liturghie în ortodoxie se poate săvârși o singură dată în zi, în timp ce la romano-catolici, Mesa Euharistică se oficiază de mai multe ori în aceeași zi, la ore diferite etc. Comparația cu lumea protestantă nici nu poate fi adusă în discuție, deoarece cultele neo-protestante nu au preoție prin succesiune apostolică ci doar diverse slujiri (ministere), unul dintre acestea fiind predicarea.
Un alt aspect pe care creștinii ortodocși nepracticanți nu îl cunosc, dar cu ajutorul căruia se face adeseori comparație cu lumea catolică, este durata „slujbei duminicale” sau a celei din zilele de praznice sau sărbători ale sfinților. De fapt, aceste „slujbe” reprezintă două laude din cultul public zilnic al bisericii, UTRENIA și SFÂNTA LITURGHIE care se săvârșesc una în continuarea celeilalte.
Programul liturgic general la Biserica Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord se adaptează anului calendaristic. Astfel, în perioada non-estivală, în fiecare duminică, praznic și sărbătoare cu cruce roșie se săvârșește începând cu ora 08:30 Utrenia (Slujba de dimineața), urmată de Sfânta Liturghie, binecuvântarea prinoaselor și cuvântul de învățătură. În ajunul sărbătorilor și praznicelor se săvârșește vecernia și litia, începând cu ora 17:00 (16:00 în perioada fusului orar de iarna). În fiecare vineri, la ora 17:00 (16:00 în perioada fusului orar de iarnă) se oficiază Taina Sf. Maslu pentru sănătatea trupească și sufletească a credincioșilor. Sâmbăta dimineața la ora 09.00 se face pomenirea celor adormiți și slujba parastasului. La sfârșitul slujbelor, credincioșii sunt așteptați la Taina Sfintei Spovedanii pentru a se putea împărtăși la Sfânta Liturghie.
Programului liturgic general, i se adaugă alte sfinte slujbe, în posturile din timpul anului bisericesc, în funcție de praznicele cu dată schimbătoare, de hramuri etc. Vara se slujește în fiecare zi slujba vecerniei sau a acatistului, miercurea și vinerea se săvârșește Sfântul Maslu, în Postul Adormirii Maicii Domnului se face slujba paraclisului etc.
Pentru informații exacte referitoare la programul Sfintelor Taine și al Laudelor Bisericești oficiate în Biserica Nașterea Maicii Domnului din Eforie Nord, vă rugăm să accesați rubrica evenimente și categoria „program liturgic„.
Pentru orice alte detalii, vă puteți adresa preoților slujitori, Pr. Paroh Lucian Costea și Pr. Valentin Șoimaru
Puteți primi ultimele informații abonându-vă prin email la știrile postate . Veți primi notificare ori de câte ori se postează un articol nou :
Programul Orar
Biserica Nașterea Maicii Domnului este o biserică ortodoxă așezată la țărm de mare, deschisă zilnic credincioșilor încă de la sfințirea sa, de către IPS TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului în anul 2001.
Iarna, Sfânta Biserică este deschisă spre închinare credincioșilor între orele 08-16, primăvara și toamna între orele 08:18, iar vara de la ora 8 dimineața până seara la ora 22:00. Acest programul orar, implică un efort deosebit din partea parohiei noastre dar oricine dorește să aducă o rugăciune lui Dumnezeu, are un loc de căință și reculegere în biserică. Locașul de cult este încălzit zilnic în perioada sezonului rece. Vara, în timpul zilelor toride, cele trei aparate de aer condiționat micșorează stresul termic, creând o atmosferă plăcută de rugăciune.
Copiii
„Lăsați copiii să vină la Mine şi nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu. Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăția lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea. Şi, luându-i în brațe, i-a binecuvântat, punând-Şi mâinile peste ei. Marcu 10, 14-16 .
De aceea, copiii sunt bineveniți la Biserica Nașterea Maicii Domnului . Considerăm că aducerea copiilor la biserică este o misiune sfântă. Aici copiii intră în contact cu învățătura de credință ortodoxă și cu Sfintele Taine, învață să îl iubească pe Hristos și să urmeze învățăturilor Sale, se împărtășesc cu Trupul și Sângele Domnului.
Ținuta și telefoanele
Recomandăm tuturor celor ce ne vizitează să aibă o ținută astfel încât să nu smintească vreun alt creștin care este la rugăciune. La intrarea în Biserică, la pangar, se găsesc elemente de îmbrăcăminte pe care le puteți folosi atunci când doriți să întrați în biserică dar nu aveți o ținută decentă. Chiar și așa, înțelegem faptul că sunt persoane care poate intrând pentru prima oară după mulți ani într-o biserică, încearcă să îl regăsească pe Hristos.
Telefoanele fac parte din viața noastră și au devenit o necesitate. Totuși, este neplăcut să auzi în mijlocul Sfintei Liturghii sau în timp ce îți faci rugăciunile personale, sunetul de multe ori strident al telefoanelor. De aceea, vă rugăm ca măcar în timpul slujbelor, sunetul de apel să fie dat la minim.
curtea Bisericii
În exteriorul bisericii există o curte frumoasă, cu alei pietruite sau cu dale în care vizitatorul este înconjurat de diverși arbuști ornamentali, flori semi-anuale, brazi, smochini. Sunt mai multe bănci unde cei care ne vizitează vara le folosesc pentru a se ruga în timpul sfintelor slujbe sau pur și simplu pentru a se odihni. Lumânările se aprind la lumânărarul bisericii situat în partea dreaptă a intrării către locașul de cult. Dacă doriți să ajutați biserica vă îndemnăm ca lumânările aprinse ca jertfă pentru cei vii și adormiți, să fie lumânări de la pangarul bisericii.
WIFI
În interiorul lăcașului de cult și în imediata apropiere, cei care au nevoie de o conexiune de internet se pot conecta gratuit la rețeaua de oaspeți a bisericii –nmden.
Ce ar trebui să facem în biserică
Părintele Cleopa Ilie, Mânăstirea Sihăstria Neamț considera că cel ce vine la Sfânta Biserică trebuie să țină cont de următoarele aspecte:
Când venim la biserică să fim împăcați cu cei care am avut dispute și să aducem un mic dar la Sf. Altar, un pomelnic, o lumânare, o prescură, vin, ulei.
Când e zi cu cruce roșie și este Utrenie și Sfânta Liturghie, e bine să ajungem cât mai de dimineață, pentru a ne putea închina în liniște şi a găsi un loc, fără să deranjăm slujba.
În Biserică, bărbații stau în dreapta, femeile în stânga. Vârsta stabilește și ea, ordinea așezării: în față stau femeile şi bărbații mai vârstnici, iar cei mai tineri – în spatele lor.
În timpul slujbelor nu se cuvine să vorbim ci să ne rugăm. A vorbi în biserică la Sfânta Liturghie este păcat. Desigur, dacă este vreo urgență și este neapărat nevoie, vorbim discret, în șoaptă, fără a-i tulbura pe ceilalți.
O greșeală, este plecarea fără motiv întemeiat, înainte de terminarea Sfintei Liturghii. „Dacă ieși înainte de terminarea slujbei, ești asemenea cu Iuda, care a ieșit de la Cina cea de Taină şi s-a dus să-l vândă pe Hristos. Doar urgențele justifică încălcarea acestei reguli canonice.”
Închinarea la sfintele icoane presupune smerenie și respect. Nu vom săruta sfinții pe față iar dacă sfântul este pictat în picioare, sărutăm picioarele.
Mulți creștini sunt tulburați la slujbe și Sfânta Liturghie de către cei care au telefoanele pornite, de cei care vorbesc între ei sau de persoanele care vin la rugăciune într-o ținută ce poate ispiti.
Vom sta în genunchi la prefacerea Sfintelor Daruri, când se cântă: ”Pe Tine Te lăudăm, pe Tine bine Te cuvântăm…!”. La fel la Axionul Maicii Domnului şi la Tatăl nostru.
Când plecăm acasă e bine să luăm anafură pentru toți cei de acasă sau pentru vecinii care din binecuvântate pricini nu au putut ajunge la biserică. Cel ce a venit la biserică, e un adevărat apostol al familiei.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, după primirea binecuvântării preotului prin ungerea cu mir, e bine să mergem direct acasă iar la masă împreună cu familia vom medita la cuvintele folositoare auzită la predică. După ce ne odihnim, putem împlini lucrarea sufletească mergând la cei bătrâni și bolnavi mici daruri, săvârșind milostenie și aducând cuvântul evangheliei.
Galerie Video
Mai jos aflați câteva înregistrări prezentând diverse activități și sfinte slujbe :