Taina Sfântului Maslu
Este slujba prin care Biserica se roagă pentru cei bolnavi, dăruindu-le harul tămăduirii, al iertării păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfințit însoțită de rugăciunea preoților.
Cauzele deprimării şi descurajării oamenilor de multe ori sunt bolile, iar acestea nu pot fi învinse numai cu mijloace omenești şi mai mult decât atât, unele boli nu sunt altceva decât o consecință a propriilor noastre păcate. Poate ne întrebăm cum întărește sau dacă vindecă Dumnezeu pe cei bolnavi şi cum anume? Dumnezeu îşi manifestă iubirea şi mila Sa față de cei suferinzi prin Taina Sfântului Maslu, de aceea în toate rugăciunile slujbei se invocă mila lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este în aceste rugăciuni Doctorul Cel plin de milă.
Taina Sfântului Maslu, este slujba prin care Biserica se roagă pentru cei bolnavi, dăruindu-le harul tămăduirii, al iertării păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfințit însoțită de rugăciunea preoților (Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae, „Dogmatică”, vol III). Denumirea de maslu este de origine slavă: „maslo” care înseamnă „untdelemn”, dar se mai folosește denumirea de „eleoungere” – „ungere cu untdelemn”.
Epistola Sfântului Apostol Iacob este cea care atestă originea practică a Tainei Sfântului Maslu, atunci când Apostolul vorbește de vindecarea celor bolnavi prin „rugăciunea credinței”: „De este cineva bolnav să cheme preoții Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Şi rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav şi-l va ridica pe el Domnul, iar de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iac.5, 15). Înțelegem prin aceste cuvinte că vindecarea bolnavului constă în credință sa în Dumnezeu, unită cu rugăciunea preoților şi chiar faptul că bolnavul cheamă preoții să se roage pentru el implică credința lui în lucrarea lui Dumnezeu, „Doctorul sufletelor și al trupurilor”, prin aceasta făcând-o lucrare a Harului lui Dumnezeu cu scopul de a-l vindeca (sufletește și trupește) și întări pe om.
0 comentarii