Art.43 – Parohia este comunitatea creștinilor ortodocși, clerici si mireni, situată pe un anume teritoriu și subordonată Centrului eparhial din punct de vedere canonic, juridic, administrativ și patrimonial, condusă de un preot paroh numit de Chiriarhul (arhiepiscopul sau episcopul) eparhiei respective.
Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române
Pornind de la această definiție, Parohia este comunitatea de bază a Bisericii locale, o comuniune a sfinților (credincioșilor) în unitate de credință, de etică şi de slujire în Duhul cel Sfânt, care se adună pentru cultul public. Parohia definește un teritoriu administrativ bisericesc și este condusă de un preot paroh ca trimis al episcopului.
Potrivit statutului de organizare şi funcționare, calitatea de membru sau enoriaș al Parohiei se dobândește automat, prin botezul ortodox. Parohia Eforie Nord II are arondat de către centrul eparhial, o zonă a orașului Eforie Nord (locuințele cuprinse în arealul strada Traian – Marea Neagră, și cele dintre strada 23 August și lacul Techirghiol). Acest spațiu este grupat în două sectoare păstorite de cei doi preoți ai parohiei și delimitate de strada B.P. Hașdeu (către Constanța este sectorul pr. Costea Lucian, iar spre Eforie Sud, sectorul pr. Șoimaru Valentin).
În calitatea lor de enoriași, credincioșii parohiei noastre beneficiază de toate rânduielile prevăzute de doctrina, cultul şi tradiția Bisericii Ortodoxe Române (primirea Sfintelor Taine, sfințirea caselor, dialoguri duhovnicești, înmormântări, parastase, ş.a.).
Totalitatea enoriașilor formează Adunarea Parohială care propune şi alege membrii în Consiliul Parohial și în Comitetul Parohial.
Membrii Parohiei au îndatorirea de a viețui potrivit credinței creștine, de a participa la sfintele slujbe, împărtășindu-se cu Sfintele Taine şi susținând printr-o contribuție materială bunul mers al Parohiei. Adunarea parohială a hotărât drept contribuție bisericească anuală personală suma de 50 lei (familie) sau 30 lei pentru văduve, persoane singure sau cu alte probleme.
În lumea contemporană, apartenența la o parohie după criteriul teritorial, tinde să nu mai fie considerată un act de conformism social. Credincioșii se îndreaptă cel puțin în orașele mari, către biserici mai mult în baza propriei lor opțiuni. Parohia tinde să redevină ceea ce este Biserica prin însăși natura ei: comuniunea celor care în prezent şi cu puterea Duhului Sfânt, se găsesc „în unitatea trupească şi sufletească a lui Dumnezeu” (Sfântul Ignatie Teoforul †107). Din această perspectivă, Parohia Eforie Nord II devine în sezonul estival și nu numai, o parohie care își depășește granițele teritoriale. Biserica noastră se transformă vara în locul de întâlnire al închinătorilor ortodocși din țară și diaspora care alături de enoriașii localnici, aduc slavă lui Dumnezeu.
Parohia Ortodoxă Eforie Nord este o parte constitutivă din marea familie a bisericilor ortodoxe din România și din lume. Administrativ, Canonic și Jurisdicțional se supune Arhiepiscopiei Tomisului, este arondată local Protoieriei Callatis din Mangalia și își desfășoară toată activitatea cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului.