Statutul juridic
Conform art. 41, din Statutul de Organizare și Funcționare a Bisericii Ortodoxe Române, parohia și celelalte structuri administrative superioare sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică, recunoscute de stat fiind asimilate ca regim fiscal cu ONG-urile, fundațiile, asociațiile sau alte organizații nonprofit de utilitate publică (sindicate, partide politice, unități de învățământ particular etc).
A se vedea și art. Precizări privind impozitarea și transparența veniturilor unităților de cult (2021)
Cont Bancar Parohia eforie nord II
PAROHIA EFORIE NORD II – Biserica “Nașterea Maicii Domnului“, CIF 11707199, ING BANK, Filiala Delfinariu, Constanța, IBAN: RO96 INGB 0000 9999 0428 8911, Cod SWIFT INGBROBU.
Vă rugăm să precizați în detaliile tranzacției destinația sumei donate. Vă mulțumim!
Donații directe
Cei care doresc să folosească mijloacele moderne de plată directe, pe lângă contul bancar, mai au la dispoziție și formulare de donație directă :
- Formular donație pentru întreținerea bisericii
- Formular donație cu Pomelnic de Vii
- Formular donație cu Pomelnic pentru cei Adormiți
Importanța Donațiilor
Precum majoritatea covârșitoare a unităților de cult din România, Parohia Eforie Nord II, Biserica Nașterea Maicii Domnului, din cadrul Protoieriei Callatis – Arhiepiscopia Tomisului, realizează venituri din activitățile de cult, din donațiile, contribuțiile credincioșilor și ajutoarelor primite din partea autoritățile centrale sau locale.
Statistic, în ultimii ani, ponderea activităților de cult, donațiile și contribuțiile credincioșilor au acoperit procentual, aproximativ 65% din nevoile financiare ale parohiei. De aceea, donațiile pentru întreținerea bisericii și a clădirilor anexe, contribuția bisericească anuală, donațiile pentru activitățile sociale și misionare sau cele pentru activitățile de cult (cununii, botezuri, înmormântări ș.a.m.d) sunt foarte importante pentru a putea face față cheltuielilor din ce în ce mai costisitoare cu utilitățile, încălzirea, întreținerea, taxele, salariații, lucrările de dezvoltare, activitatea caritativă etc.
Toți cei care vor să ajute Biserica Nașterea Maicii Domnului o pot face la pangarul bisericii, unde vor primi chitanța pentru donații, servicii religioase sau contribuții anuale.
Alternativ, cei aflați departe de casă, închinătorii bisericii, pot folosi mijloacele moderne de plată, formularele de donații amintite mai sus !
VĂ MULŢUMIM PENTRU ORICE DONAŢIE și CONTRIBUȚIE !
Dumnezeu să răsplătească darul dumneavoastră !